VALDART 2014 - 'Nouvelles Histoires'

Kunst Oorlog Erfgoed in de 'Ciel de Meuse'


 
 

Kunst Erfgoed Oorlog

In 2014 beginnen de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog in het noorden van het departement Meuse, daar waar de oorlog in 1914 begon.

In de zomer van dit jaar presenteert de Association VALDART een kunstproject in het Noorden van het departement Meuse (55) in Frankrijk, in samenhang met het historisch en religieus erfgoed van de streek en de Eerste Wereldoorlog.

Kunstenaars uit Frankrijk, Duitsland, België, Rusland en Nederland zullen kunstwerken presenteren die de lange en rijke historie van de streek reflecteren en de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), die vooral in 1914 in dit gebied veel slachtoffers en schade heeft veroorzaakt.

Klik hier voor de brochure met route

 

'Nouvelles Histoires'

Het artistieke thema van VALDART 2014 luidt: 'Nouvelles Histoires' - nieuwe verhalen.

Het merendeel van de werken - doorgaans installaties van een zeker formaat - geeft een artistiek antwoord op de geschiedenissen van de karakteristieke plaatsen en gebouwen in het noorden van de Meuse, dat een lange en rijke, maar voor velen onbekende geschiedenis heeft.

Bijvoorbeeld, de citadel van Montmédy is traditioneel een oord van oorlog, haat en geweld, maar kan door de aldaar gepresenteerde kunstwerken een transformatie naar vrede en liefde doormaken.

'Ciel de Meuse'

De werken worden in juli, augustus en september 2014 geïnstalleerd in kerken, vestingwerken, musea, wasplaatsen en in de open lucht in de streken rond Montmédy, Stenay en Dun-sur-Meuse, ook wel de 'Ciel de Meuse' genoemd.

Marville: Eglise Saint Nicolas.
Philippe Beaufils (F): Liens (2014).